Biz Diyabetliler

YİYECEKLERİNİZİ ÖNERİLEN MİKTARLARDA YİYİNİZ.

KAN ŞEKERİNİZ DÜŞSÜN DİYE UZUN SÜRE AÇ KALMANIZ KAN ŞEKERİNİZİN YÜKSELMESİNE SEBEP OLUR.

  • SABAH
  • KUŞLUK
  • ÖGLE
  • İKİNDİ
  • AKŞAM
  • GECE

Vakitlerinde mutlaka yemeniz gereken besinleri yiyiniz.

3 ANA, 3 ARA ÖGÜN TÜKETİNİZ

Ekran Resmi 2015-12-07 00.30.44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biz DİYABETLİLER

  • Diyabeti tanımak, öğrenmek
  • Dengeli beslenmeyi öğrenmek

Ekran Resmi 2015-12-07 00.33.01

  • Günde yarım saat– bir saat yürüyüş veya başka spor hareketleri yapmak
  • Düzenli aralıklarla doktor muayenesine gitmek
  • Açlık kan şekerimizi her gün normal sınırlarda tutmak
  • Tokluk kan şekerimizi her gün normal sınırlarda tutmak
  • 3 aylık kan şekeri seviyesi belirleyicisi olan Hemoglobin A1c düzeyimizi normal sınırlarda tutmak
  • Diyabeti kontrol etmek
  • Tansiyonumuzu dengede tutmak
  • Kolesterol fazlalığı gibi diğer hastalıklarımızın tedavisine dikkat etmek
  • Yılda bir göz doktoruna muayene olmak
  • Ayaklarımıza her gün bakıp kızarıklık, yara var mı diye kontrol etmek
  • Uygun aralıklarla 24 saatlik idrarda albumin seviyesini ölçtürmek
  • İnsülin kullanan kişiler için: Eğer insülin iğnesi yapmışsa mutlaka gıdasını almak
  • Diyabet kimliği bulundurmak
  • Kan şekerinin ani düşmesi durumu için yanımızda kesme şeker taşımak
  • Kendini yaşama bağlayabilecek iş ve sosyal grupları aramak
  • Doğru bilgileri başkalarıyla paylaşmak gerektiğini biliyoruz.

 

Biz diyabetliler diyabeti hem biliyor hem de yaşıyoruz.

Şekerle ilgili vücudumuzda oluşan değişiklikleri algılıyoruz.

Kan şeker ölçümünü  kendi kendimize yapıyoruz.

o halde ………

 

Ekran Resmi 2015-12-07 00.34.08

 

 

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

1-, C.Ronald Kann, Gordan C. Wer,  George L. King. oslin’s Diabetes Mellitus. Boston, 2005.

2-Guidilenes For The Development of National Programme For Diabetes Mellitus, WHO, Geneva, 1991.

3-Watkins,Peter. ABC of Diabetes.Ed. Hasan İlkova 5.bs, Londra, 2003.

4- Beasher,Richard ve Hill, Joan. The Joslin G uide To diabetes. Newyork, 1995

5-Çocuklarda Adolesanlarda ve Genç Erişkinlerde Tip 1 Diyabetes Hanas,R. Çev.Şükrü Hatun ve Yenal Dündar 1. bs,İsveç,2003.

6–The Europian health Report ,2002.

7–Health For All ,WHO,1999.

8-The St. Vincent Decleration Newsletter, Issue 13-Sumer 1998.

9-The St. Vincent Decleration Newsletter, Issue 11-Sumer 1997.

www.joslin.org.(2004)

10-www.qualityof life.org.(2004)

11-www. Memorial.org(2004)

12-Vakalarla Diyabet. Ed.Yılmaz, Candeğer. İstanbul, 2001.

error: Content is protected !!